مبلغ: | تومان |
پرداخت کننده : | |
ايميل پرداخت کننده : | |
موبايل پرداخت کننده : | |
نشست گروه بیست اقتصاد بزرگ دنیا موسوم به «گروه بیست» در آنتالیای ترکیه علاوه بر حملات تروریستی در پاریس به مشکلات و معضلات جهانی اقتصاد نیز اختصاص داشت. ایلدفونزو گواخاردو، وزیر اقتصاد مکزیک در پاسخ به این سئوال که آیا نشست گروه بیست می تواند در حل مشکلات اقتصادی در دنیا نقش ایفا کند می گوید: «هدف اصلی گروه بیست رسیدن به نرخ دو درصدی رشد جهانی اقتصاد است. اما تا زمانی که تمام کشورها با یکدیگر برای تدوین سیاستهای اقتصادی تلاش نکنند به این مهم دست نمی یابیم. یکی از معیارهای مهم اعمال اصلاحات اساسی در کشورهاست.» کلودیا روئیز مسیو، وزیر امور خارجه مکزیک به خبرنگار اعزامی یورونیوز به این نشست گفت: «امسال ترکیه رییس اجلاس، اولویت را به سرمایه گذاری و اصلاحات داده بود. سایر رهبران به مسائل دیگری از جمله یکپارچه سازی پرداختند، که با استراتژی که اقتصاد های برتر دنیا درباره جوانان، زنان و قدرتهای نوظهور اقتصادی به مرحله اجرا درمی آورند ارتباط مستقیم دارد.» اجلاس دو روزه گروه بیست روز دوشنبه به کار خود پایان داد.

هفته گذشته قیمت نفت خام دوباره سقوط کرد و افت هفتگی هشت درصدی را به ثبت رساند. این میزان بیشترین مقدار کاهش هفتگی قیمت طلای سیاه طی هشت ماه گذشته بوده است. جمعه گذشته قیمت هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت از ۴۴ دلار و ۴۷ سنت به ۴۰ دلار و ۷۴ سنت رسید. قیمت نفت خام برنت هم به کمتر از ۴۵ دلار برای هر بشکه رسید.عوامل متعددی در کاهش قیمت نفت نقش داشته است از جمله اینکه ذخایر نفت خام ایالات متحده آمریکا طی هفت هفته متوالی افزایش یافته است. آژانس بین المللی انرژی اعلام کرده است که امسال به دلیل زمستان متعادل در آمریکا و اروپا، انباشت جهانی ذخایر نفت همچنان بالا خواهد ماند که در این صورت قیمت نفت در بازار به روند نزولی اش ادامه خواهد داد.از سوی دیگر، انتشار آمار و ارقام اقتصادی پایین در چین که بزرگترین واردکننده نفت خام است به سقوط قیمت نفت منجر شده است. میزان تولید ناخالص داخلی این کشور زیر ۷ درصد گزارش می شود. میزان رشد اقتصادی در اروپا در سه ماهه سوم سال جاری میلادی هم ۳ دهم درصد اعلام شده است. در حالیکه انتظار می رفت رشد اقتصادی منطقه پولی یوور برای این فصل دستکم ۴ دهم درصد باشد.از سوی دیگر بازارهای جهانی هم با کاهش ارزش سهام خود روبرو بودند. ارزش سهام در بازار بورس نیویورک در آخر هفته گذشته افت چشمگیری داشت.در بازارهای خاورمیانه هم وضع به همین منوال بود. ارزش سهام در بازار بورس قاهره به پایین ترین حد خود از دسامبر ۲۰۱۳ میلادی رسید و روز یکشنبه ۱۵ نوامبر با افت ۴.۱۸ صدم درصدی روبرو شد. به همین ترتیب، شاخص سهام در بازار بورس دوبی و عربستان سعودی هم به ترتیب در همین روز ( ۱۵ نوامبر) ۳.۵۹ درصد و ۲.۸۵ درصد افت داشت.

اکثر بازارهای بورس اروپایی در اولین روز کار خود پس از حملات تروریستی در پاریس از خود مقاومت نشان دادند.ارزش سهام در بازار بورس پاریس در حالی که انتظار می رفت با کاهش شدیدی روبرو شود تنها ۰.۰۸ درصد افت داشته است. در عین حال در این بازار بورس ارزش سهام بخش هتلداری و کمپانی هواپیمایی ایرفرانس با افت شدیدی همراه بوده است. بسیاری از مسافران از پرواز به مقصد پاریس منصرف شده اند.رابرت هالور، کارشناس و تحلیلگر «بادربانک» آلمان گفت: «اتفاقی که در فرانسه افتاد سقوط بازارهای بورس را در پی نخواهد داشت. این نوع از وقایع تاثیر محدودی بر روی مبادلات بورسی خواهد داشت. در وقایع و حملات یازدهم سپتامبر در نیویورک نیز شاهد این موضوع بودیم. متاسفانه ما به حملات تروریستی عادت کرده ایم. اما اعتقاد دارم تاثیر این حملات تنها در کوتاه مدت خواهد بود.»در سایر بازارهای بورس اروپایی، از جمله در بازار بورس لندن ارزش سهام افزایشی معادل ۰.۴۶ درصد داشته است، این در حالی است که شاخص سهام در بازار بورس فراکفورت رونق ۰.۰۵ درصدی به خود دیده است.

کمپانی رولز رویس در آخرین پیش بینی ها میزان افت سود خود در سال ۲۰۱۶ را ۶۵۰ میلیون پوند ارزیابی کرده است. پیشتر در ماه ژوئیه سال جاری این میزان از افت ۳۰۰ میلیون پوند اعلام شده بود. فعالیت بخش تولید راکتورهای هواپیمای این کمپانی بریتانیایی با افت پیش بینی شده است. همچنین میزان تقاضا برای قطعات و لوازم یدکی ساخت رولز رویس نیز پایین آمده است. این امور تاثیر مستقیمی بر روی میزان سوددهی این شرکت خواهند داشت. کاهش میزان سود سهام رولز رویس نیز نتیجه این تحولات منفی خواهد بود. انتشار این اخبار ارزش سهام این شرکت را در اواسط کار بازار بورس لندن به شدت کاهش داده است.

آژانس بین المللی انرژی با انتشار گزارشی اعلام کرده در ماه اکتبر تولید جهانی نفت خام از مرز ۹۷ میلیون بشکه در روز گذشته است. براساس ارزیابی های این آژانس این میزان از تولید نسبت به یک سال گذشته ۲ میلیون بشکه در روز بیشتر است. آژانس بین المللی انرژی پیش بینی می کند با این آهنگ، عرضه نفت همچنان روندی صعودی داشته باشد و در بلند مدت همچنان عدم توازن بین عرضه و تقاضا بر بازار حکم فرما باشد. کاهش میزان تقاضا در دنیا و تولید بالای کشورهای غیر عضو اوپک از جمله مهمترین دلایل عرضه بالای نفت است.

آخرین ارزیابی ها از رشد اقتصادی در حوزه پولی یورو نشان می دهد آهنگ رشد این منطقه در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۵ همچنان کند است. در این زمان در بین کشورهای حوزه پولی یورو آهنگ رشد اقتصادی فرانسه شتاب گرفته است. اما در آلمان، تنها عضو حوزه پولی یورو که در دوران بحران اقتصادی، با چالش جدی مواجه نشد، سرعت رشد اقتصادی پایین آمده است. رسوایی که در حال حاضر شرکت خودروسازی فولکس واگن با آن درگیر است می تواند بر روی بخش صنعت آلمان – از جمله نقاط قوت اقتصاد این کشور – تاثیر بسیار منفی بر جای گذارد. در حالی که اقتصاد آلمان نسبت به سه ماهه دوم سال ۰.۳ افت داشته و میزان تولید ناخالص داخلی یونان روندی منفی به خود گرفته است، اقتصاد فرانسه رشدی معادل ۰.۳ درصد به خود دیده است. میانگین رشد اقتصادی منطقه پولی یورو نیز ۰.۳ درصد گزارش می شود. نیک پارسونز، کارشناس بانک ملی استرالیا می گوید: «در سه ماهه سوم سال با کندی روند رشد اقتصادی مواجه هستیم که این روند در اوایل سه ماهه آخر سال نیز ادامه خواهد داشت. اگر حجم صادرات آلمان و یا میزان سفارشات برای کارخانه ها را بررسی کنیم می بینیم بیلان تیره و تاری داریم.» درجا زدن اقتصاد حوزه پولی یورو پیش بینی ایجاد تغییر و تحول در سیاستهای پولی حمایتی بانک مرکزی اروپا را مطرح کرده است. در این راستا ماریو دراگی، رییس این نهاد از بررسی سیاست پولی نهاد تحت امرش در نشست ماه دسامبر سال جاری خبر داد. نیک پارسونز در ادامه می گوید: «بانک مرکزی اروپا سه سلاح در اختیار دارد که می تواند از آنها استفاده کند. این نهاد می تواند نرخ بهره خود را تغییر دهد، در میزان بازخرید ماهانه اوراق قرضه دولتی تحول ایجاد کند و مدت زمان اجرای این برنامه را تغییر دهد. فکر نمی کنم از نهایت ظرفیت این اهرمها استفاده شود. زیرا این نهاد نمی خواهد تمام مهمات تحت اختیار خود را تمام کند.» کارشناسان اقتصادی پیش بینی می کنند برنامه بانک مرکزی اروپا برای بازخرید ماهانه اوراق قرضه دولتی از ۶۰ میلیارد به ۸۰ میلیارد یورو افزایش یابد.

سیاستگذاران بانک مرکزی اروپا در پایان نشست روز پنجشنبه خود در مالت اعلام کردند که در نشست ماه دسامبر خود، درباره ایجاد تغییر و تحول در سیاستهای پولی این نهاد به منظور حمایت بیشتر از اوضاع اقتصادی منطقه پولی یورو تصمیم خواهند گرفت. ماریو دراگی، رییس بانک مرکزی اروپا ضمن تصریح این موضوع که این بانک برای تقویت اوضاع اقتصادی منطقه و کنترل نرخ تورم آمادگی استفاده از همه اهرمهای سیاست پولی خود را دارد از احتمال کاهش نرخ بهره این نهاد در نشست آینده خبر داد. وی در در جریان یک کنفرانس خبری گفت: «در حالی که میزان تقاضا در داخل منطقه پولی یورو به روند رو به رشد خود باز می گردد، نگرانی هایی درباره چشم انداز رشد قدرتهای نوظهور اقتصادی، تاثیر تحول بازارهای مالی بر روی رشد و نرخ تورم همچنین تاثیر بازار مواد اولیه بر روی اقتصاد به چشم می خورد.» مهار روند نزولی نرخ تورم در حوزه پولی یورو از جمله مهمترین اهداف بانک مرکزی اروپاست. این نهاد برای سرعت بخشیدن به آهنگ رشد اقتصادی منطقه پولی یورو تلاش دارد نرخ تورم را به رقم ۲ درصد برساند. برای رسیدن به این مهم تدابیر حمایتی از جمله بازخرید ماهانه اوراق قرضه دولتی تا سقف ۶۰ میلیارد یورو و یا کاهش نرخ بهره این نهاد به رقم ۰.۰۵ درصد در دستور کار قرار گرفته است.

نرخ تورم در چین روندی نزولی دارد و از ۱.۶ درصد در ماه سپتامبر سال جاری به ۱.۳ درصد در ماه اکتبر تنزل یافته است. کاهش قیمت مواد اولیه در بازار و پایین بودن سطح تقاضا در کاهش شدید نرخ تورم در این کشور نقش داشته است. این نرخ تورم با هدف از پیش تعیین شده دولت چین یعنی رسیدن به نرخ ۳ درصدی فاصله زیادی دارد. روند نزولی نرخ تورم بیش از پیش اقتصاد چین را مورد تهدید قرار داده است. کندی روند رشد اقتصادی چین، موسسه اعتبارسنجی مودی را به واکنش واداشته است. این موسسه نسبت به کندی آهنگ رشد جهانی اقتصاد در آینده نزدیک بدنبال افت اوضاع اقتصادی چین هشدار داده است. پیش بینی می شود رشد تولید ناخالص داخلی چین تا پایان سال ۲۰۱۵ به رقم ۶.۹ درصد برسد. این پایین ترین میزان رشد اقتصادی این کشور طی سالهای اخیر است.
